Az élelmi rostok jelentősége

Mennyi az ideális rost mennyisége? Az élelmi rostok jelentősége, a rostbevitel javítása.

Manapság rengeteg diéta létezik, újfajta "light" termékek kerülnek a polcokra, egyre több az alacsony zsírtartalmú étel, kiszorítva ezzel a fontos rostokat az étrendünkből. Egyre kevesebb figyelmet szentelünk a rostbevitelnek, noha jelentősége korántsem lenne elhanyagolható.

Egy kis visszatekintés...

MéregtelenítésA korpa a 70-es évek elején és a 80-as évek végén tett szert igazán nagy népszerűségre, ekkor kezdték reklámozni a legtöbb gabonapelyhet, müzlit. Ezt követte a zab betörése a piacra, koleszterincsökkentő és szívbetegséget megelőző hatásuknak talán túl nagy jelentőséget tulajdonítva. A 90-es években emiatt végeztek olyan kísérleteket, melyek során a zab koleszterincsökkentő hatását vizsgálták, és bebizonyosodott, hogy némileg valóban csökkenti azt.

Attól függetlenül, hogy épp melyik népszerűbb, a fogyasztóknak oda kell figyelnie a sokszínű rostfogyasztásra, ugyanis önmagában sem a zab, sem a búzakorpa nem képes számottevő javulást eredményezni, de ezek együttes alkalmazása révén biztosítani tudjuk azokat a hatásokat, melyekre szükségünk van a testünk és az emésztésünk megfelelő működéséhez.

Tisztázzuk, hogy mi az a rost és milyen típusai vannak.

Mi az élelmi rost?

A rostokat sokáig a táplálékok adalékainak tartották, melyek úgy jutnak el szájunktól a végbelünkig, hogy azokat nem emésztjük meg. De ez a nézet megváltozott, kiderült, hogy a rostok komplex szénhidrátokból, természetes polimerekből, pektinből, számos gumiból, pszilliumból, és eddig még azonosítatlan anyagokból állnak. Nem adalékok, illetve minden rost más és más hatást fejt ki a szervezetünkre. Két fő csoportjuk:

  • Oldható rostok
  • Nem oldható rostok

A búzakorpa nem oldható, kiváló székletlágyító, de a koleszterint nem szívja fel. Ellenben a zabkorpa remekül felszívja a koleszterint.
A nem oldható rostok sűrűbbé teszik a székletet és gyorsítják az ürítést. Képesek magukba szívni súlyuk többszörösét, így meggátolják a székrekedést.
A búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonák, egyes gyümölcsök, zöldségek, magvak sok nem oldható rostot tartalmaznak. Ha nem oldható rostokra vágyunk, fogyasszunk sok nem finomított vagy feldolgozatlan élelmiszert, mivel az értékes tápanyagok őrlés, hámozás és főzés után távoznak a táplálékból.

Bél MéregtelenítőAz oldható rostok pektint, gumikat (pl. guar gumi), béta-glükánt, némi hemicellulózt és egyéb anyagokat is tartalmaznak, fellelhetők a zabban, hüvelyesekben, néhány magban vagy a barna rizsben, árpában, bizonyos gyümölcsökben (pl. alma), zöldségekben (brokkoli), és a burgonyában is. Ezek a rostok lebomlanak, mikor áthaladnak az emésztőszerveinken, zselé formát öltve, amely magába szív olyan anyagokat, melyek révén megemelkedhet a koleszterinszint. Kutatások is alátámasztják, hogy azoknak, akik magas rosttartalmú diétát választottak, alacsonyabb a koleszterinszintjük és kisebb az esélyük a vérrög kialakulására.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.
Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.

Mennyi rost az ideális?

Egy átlagos felnőtt naponta 25-35 gramm rostot fogyaszt, ha a megfelelő szintet szeretné tartani. Ennek ellenére átlagban csupán 5-10 gramm rostot fogyasztunk naponta, tehát fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, hogy anyagcserénk és szívünk is megfelelően működjön. Ajánlott a reggeli gyümölcsfogyasztás gabonafélékkel, uzsonnára is szintén ehetünk rosttartalmú táplálékokat, hogy szervezetünkbe bejuttassuk a megfelelő mennyiségű rostot.

Ezért fontos elegendő rostot fogyasztani:

1. a székrekedés megakadályozásának szempontjából
2. a nem oldható rostok lágyítják a székletet és gyorsítják annak távozását
3. az agar gumi és a pszillium növeli a széklet mennyiségét
4. a hüvelyesekben, árpában, zabban és bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben fellelhető oldható rostok jó hatással vannak a vércukorszintre, és a koleszterinszint csökkentésével megelőzhetőek a szívbetegségek.

Az oldható rostok a vér zsírtartalmát is visszafogják, főleg a pektin, a babfélékben, a zabban lévő gumik, illetve a lencsében, csicsereborsóban és a vese babban találhatóak.

Magas rosttartalmú diéta kiszabása esetén szívünket megannyi veszélytől megóvhatjuk, hiszen a koleszterinszintünk normális szinten marad.

A rostfogyasztás védhet a daganatos megbetegedésekkel szemben is, mert a belek baktériumai rövid láncú zsírsavakká alakítják a rostokat, így immunrendszerünknek energiát biztosít.

Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálékkiegészítők mellett, és rendelne.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

Colon Cleanse termékek
Colon Cleanse Árak
Colon Cleanse Natúr Por, 340 g 7.971 Ft
Colon Cleanse Eper Por, 340 g 7.971 Ft
Colon Cleanse Narancs Por, 340 g 7.971 Ft
Szuper Colon Cleanse kapsz., 120 db 7.971 Ft
Colon Cleanse Natúr Por, 170 g 4.471 Ft
Colon Cleanse Infók

Méregtelenítés Colon Cleanse vélemények

Práter Sándorné, Nagykanizsa » Méregtelenítés
1 hónap alatt meg lehet szabadúlni pár évtizedes salakanyagtól. Sajnos mindenféle hashatjó teával komoly károkat okozhatunk a szervezetben, így döntöttem én is inkább a Royal Detox mellett. A hashatjó tee csak ideig óráig megfelelő vígasz, de hosszú ideig egyáltalán nem. Ok és okozati összefüggésben bélrenheséget okozhatnak, és az komoly problémákhoz vezethet. Türelmesen kell fogyasztani a Royal Detoxot. De 5 perc alatt ne számítson senki 10-20-30 év káros anyagainak eltávolítására.
Dr. Balogh Elvira, Budapest » Vastagbélgyulladás, Székletzavarok
Belgyógyász szakorvosként igen sok olyan beteggel találkozom naponta, akiknek székletzavarai illetve vastagbélgyulladásra utaló tünetei vannak. Évek óta ajánlom a Colon Cleanse béltisztítót és igen kedvező tapasztalatokról tudok beszámolni. Volt olyan középkorú állandó székletzavarral küszködő betegem, aki egy hét múlva már arról számolt be, hogy kisgyerek kora óta nem volt ilyen rendes a bélműködése, amióta a Colon Cleanse használja, napi 1-2 evőkanál mennyiségben. Dr. Balogh Elvira belgyógyász szakorvos.
Még több Vélemény a Termékről
Vásárlói vélemények a Colon Cleanse termékről, a méregtelenítő porról.

PayU Vásárlói tájékoztató

Engedmények
Rendelésátvétel személyesenSzemélyes Átvétel infók »
2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.